21 cze 2011

Podsumowanie

Obecnie staram się zabezpieczać każdą butelkę stosując pieczęć z laku.

Wino z dzikiej róży jak i pomarańczy jest już gotowe oto rezultaty:


Wino z Pomarańczy:
http://winiarz.blogspot.com/2011/03/wino-z-pomaranczy-poczatkiem-listopada.html















Wino z dzikiej róży:
http://winiarz.blogspot.com/2011/03/dzika-roza.html














Wino z rodzynek jeszcze nie gotowe aczkolwiek nabiera kolorów:
http://winiarz.blogspot.com/2011/04/wino-rodzynkowe.html

Wino z Kiwi

Wino z Kiwi 
nastaw 16 czerwiec


Przepis:
7,6lg kiwi
5kg cukru (obecnie dodałem 2kg gdy będzie zmniejszała się fermentacja dodaje po kilogramie cukru)
1 szklanka herbaty (źródło taniny)
5g kwasku cytrynowego


"Obierz ze skórki i zgnieć owoce, dodaj do nich cukier, wodę i dobrze wymieszaj. Dodaj taniny, pożywki i drożdży winiarskich. Pozostaw na około tydzień, mieszając codziennie. Po tym czasie przecedź zawartość baniaka i przelej płyn do baniaka, niech dokończy fermentację. Nadaje się do picia po około pół rocznym leżakowaniu."


 Jedynie mogę dodać iż pachnie bardzo ciekawie :) niestety wino nie będzie miało koloru zielonego, po wyklarowaniu zmieni barwę na kolor słomkowy.



Miód pitny - trójniak korzenny


Miód pitny - trójniak korzenny
Tak jak w temacie zabrałem się za zrobienie przepysznego miodu. Przepis mojego autorstwa:

Przepis na 5l
1,8l miodu wieloowocowego
0,3 kg cukru (po pierwszym zlaniu miodu znad osadu)
2-3g Imbiru
5 goździków
1g cynamonu
1g gałki muszkatołowej
 
Miód był wcześniej sycony, gotowany dopóki nie przestały się wytrącać szumy.
Wywar nastawiony 17 maja, pierwsze zlanie 20 czerwca.