19 lis 2011

Dzika róża kolejne podejście


fot. Kasia T. http://katya0000.digart.pl/
Najlepszym miejscem do zrywania dzikiej róży "dr" w Krakowie są skałki Twardowskiego inaczej zwany Zakrzówek. Owoce zbierane na przełomie październik/listopad po pierwszych przymrozkach kiedy to owoce miękną i puszczają soki. Podjąłem się po raz kolejny produkcji tego zacnego wina, dość charakterystycznego w smaku. Wino w zależności od typu i dojrzałości owoców ma kolor od słomkowego do brunatnego. Posmak jaki posiadają te wina upodabnia je do win węgierskich lub południowych.  
fot. Kasia T. http://katya0000.digart.pl/
 W tym roku postanowiłem skorzystać z przepisu mówiącego o nie rozdrabnianiu owoców dr, a wykorzystaniu ich w całości.Dzika róża z całych owoców. 
Do produkcji wina użyłem dymiona o pojemności 15l i następującego przepisu celując w ilość alkoholu ok 15%: 
- 3,3 kg dzikiej róży
- 2,5 kg cukru (podzielone na 2 raty)
Ważne!!! Kwasek cytrynowy dodawać na sam koniec, często dr jest już wystarczająco kwaśna i nie trzeba dokwaszać. Dodanie kwasku cytrynowego na samym początku może zepsuć ostateczny smak wina. (max 10g kwasu)
-woda
Osobiście preferuje fermentacje w miazdze, po upływie 3-4 tygodni dokonam 1 zlania czyli w przyszły weekend.

Owoce dr są bardzo niewdzięczne, małe i czyszcząc musimy usunąć dwa końce owocu by nie zniszczyło smaku trunkowi.

Link do mojego starszego wpisu:
http://winiarz.blogspot.com/2011/03/dzika-roza.html#comments
 
Pomocne linki:
http://old.wino.org.pl/frames/dzika_roza.html
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=22809
http://www.kulturystyka-online.pl/dzika-roza-owoc-swieza-.shtml 
http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3%C5%BCa_dzika

7 lis 2011

Mirabelki

Wino mirabelkowe nastawiłem początkiem sierpnia kiedy to owoce były już bardzo dojrzałe.
Mirabelki pozbawiłem pestek i rozgniotłem, owoce wrzuciłem po równo do dwóch butli 5l.
Cukier podzieliłem na dwie porcje. Owoce fermentowały w butli ok. 2 tygodni  z 1 dawką cukru, po czym zrobiłem 1 zlanie i dodałem kolejna porcje cukru. 
W połowie października dokonałem drugiego obciągu wina i zlałem do nowo zakupionego baniaka 10l. ( hala targowa w Krakowie cena 20zł) 
Wino nabiera kolorów i posiada bardzo ładny bukiet zapachu i smaku.

Proporcje ze strony: http://old.wino.org.pl/frames/sliwki.html
8kg śliwek (mirabelek)
4,5l wody
2,8kg cukru
3g pożywki
5g kwasku cytrynowego



Dodatkowych informacji można znaleźć na forum: http://old.wino.org.pl/frames/sliwki.html

Rok 2009

Rok 2009 był bardzo owocny w produkcji domowego wina.
-39 l Śliwka
-25l Aronia
-20l Winogrona
-5l Gruszka
-4l Miód pitny trójniak maliniak (Zamiast wody został użyty sok z malin.)


Nie pamiętam dokładnie przepisów jakich użyłem, lecz z pewnością opierałem się głównie na stronie:
http://old.wino.org.pl/frames/index2.htm