26 sty 2012

Pomarańcza II


Witam oto II edycja wina z pomarańczy w moim wykonaniu.
Przepis zaczerpnąłem ze strony:
http://old.wino.org.pl/frames/pomara.htm
Wcześniej dokonałem fermentacje w miazdze, czego powodem wino mi zbytnio nie smakowało. Smak posiadało lekko gorzkawy, ponieważ w miazdze była również ta biała łupina(?) i ona popsuła smak. Wino dodatkowo posiadało zbyt dużą ilość cukru.




Obecnie moja "Muza" każe mi robić wina jedynie półsłodkie i półwytrawne. (Słodkie jej nie smakują)
Link do poprzedniego przepisu i "wpadki" wręcz bobowej!
http://winiarz.blogspot.com/2011/03/wino-z-pomaranczy-poczatkiem-listopada.html

3,5 Kg pomarańczy dokładnie obrałem i pozbawiłem pestek i białego miąższu (by wino nie było gorzkie)
Następnie mikserem rozdrobniłem owoce i wrzuciłem do butli. Dodałem do nich wcześniej przygotowane „drożdże winne płynne – shery”. i zalałem ok 2 litrami wody.

"Pomarańcze zmiażdżyć (unikając zmiażdżenia gorzkich pestek), dodać 1/3 przepisanej letniej wody, dodać zaczynu drożdży, po dniu scedzić, wygnieść, na miazgę nalać znowu 1/3 wody itd. Czynność powtórzyć jeszcze raz i w tej ostatniej wodzie rozpuścić na ciepło cukier, dodać do moszczu, dodać pożywki i fermentować"
Najlepiej z butli wino ściągać wężykiem gdyż pomarańcza unosi się na powierzchni. Pamiętać o solidnym mieszaniu butlą by wino się mieszało.

Bardzo dobry kalkulator winiarski
http://old.wino.org.pl/frames/software.htm

Dzięki niemu zastosowałem następujące proporcje do uzyskania 15% wina.            
1)    ile litrów wina chcesz zrobić?        5     
2)    ile % alkoholu chcesz uzyskać?        15   
Należy wziąć:        3,5       kg    owoców   
        0,9       kg    cukru   
        2,5       litrów    wody   
        0,0       g    kwasu cytrynowego   
        1,8       g    pożywki   



Strony które warto odwiedzić z różnymi propozycjami i komentarzami na temat pomarańczy.
http://www.alkohole-domowe.org/index.php?option=com_content&task=view&id=55&Itemid=41
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=9863