5 cze 2013

Wino z winogron czerwonych deserowych (gotowe)

 ZOBACZ: Wino z winogron czerwonych deserowych 

Po dłuższej przerwie wracam do świata win. Wino z winogron czerwonych deserowych zostało zlane do butelek w II połowie maja a tak się prezentują. Korki jak i butelki zostały zalane wrzątkiem z pirosiarczanem potasu.

Wino wyszło koloru pomarańczowo-różanego o dość specyficznym smaku. Trunek jest dosyć gorzkawy nie posiada naturalnej kwasowości. Natomiast w zapachu można wyczuć pełen bukiet aromatu winogron.


Sądzę że butelki muszą się odleżeć by wino odpowiednio nabrało smaku. Wino siarkowałem pirosiarczanem potasu zgodnie z zaleceniami producenta 1-2g na 10L.

Po każdorazowym zakorkowaniu butelki korkiem wino powinno stać pionowo przez 1-2dni. (musimy dać czas korkowi by odpowiednio wyschnął) Następnie kładziemy butelkę z winem poziomo, tak by korek stykał się z winem. Następuje wówczas wymiana gazowa wina z powietrzem. jeżeli korek przepuszcza wino (przecieka) wymieniamy go na nowy.