Wino z dzikiej róży
W listopadzie 2010 r. wybrałem się na „Skałki Twardowskiego” w celu pozbierania owoców dzikiej róży. Wiedziałem, że zadanie nie będzie proste, gdyż jak to róża ma kolce. Dodatkowo większym utrudnieniem były malutkie owoce schowane w głębszej części krzaka, gdyż z wierzchu zostały zjedzone przez ptaki. Co sprawiło, że dłonie miałem strasznie poranione od kolców róży. Uzbierałem ponad 2 kg i zastosowałem się do poniższego przypisu, na mocniejsze wino do 17% alk. Nastawiłem baniak 5l.
„Przykład na 10l wina Tokaj:
2,5kg świeżej dzikiej róży zalać należy 6l letniej wody w odpowiednio dużym naczyniu (misie, wiadrze). Następnie zadać zaczynem drożdży Tokaj, dodać 4g pożywki i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 dni. Kilka razy dziennie dobrze wymieszać. Po dwóch dniach przecedzić do baniaka, owoce dobrze wygnieść i nalać na nie jeszcze 2 litry wody, po 1 dniu odcedzić i wytłoczyny odrzucić. W tej drugiej wodzie rozpuścić 2,8kg cukru i dodać do moszczu w baniaku na 2-3 raty.
2,5kg świeżej dzikiej róży zalać należy 6l letniej wody w odpowiednio dużym naczyniu (misie, wiadrze). Następnie zadać zaczynem drożdży Tokaj, dodać 4g pożywki i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 dni. Kilka razy dziennie dobrze wymieszać. Po dwóch dniach przecedzić do baniaka, owoce dobrze wygnieść i nalać na nie jeszcze 2 litry wody, po 1 dniu odcedzić i wytłoczyny odrzucić. W tej drugiej wodzie rozpuścić 2,8kg cukru i dodać do moszczu w baniaku na 2-3 raty.
Rozpowszechniony sposób robienia wina z dzikiej róży przy pozostawieniu owoców w moszczu przez kilka tygodni czy miesięcy nie jest dobry gdyż naraża moszcz na zepsucie się, szczególnie przy małych dawkach cukru!
Inne przykłady na 10l wina:
wino 9% - 9,5% | wino 12% | wino 17% - 17,5% |
2kg dzikiej róży | 2,25kg dzikiej róży | 2,5kg dzikiej róży |
9l wody | 8,5l wody | 8l wody |
1,5kg cukru | 2kg cukru | 2,8kg cukru |
3g pożywki | 4g pożywki | 4g pożywki |
10g kwasku cytrynowego |
Przemarznięta dzika róża nadaje się lepiej do wyrobu wina, niż św
ieża, bo owoce łatwiej wydzielają sok.”
ieża, bo owoce łatwiej wydzielają sok.”
Po upływie 1,5 tygodnia od nastawu, odcedziłem miąższ, i w późniejszym czasie przecedziłem jeszcze dwukrotnie wino, przez grubą lnianą ścierkę. Róża od początku lutego zaczęła coraz rzadziej „bulkać”, więc dodałem ciekawego środka, jakim jest „Klarowni” służący do klarowania wina. Efekty mogłem już zaobserwować po kilku dniach, co mnie bardzo zaskoczyło. Wino praktycznie całkowicie się zmieniło i nabrało koloru. Zapach natomiast przypomina połączenie owoców cytrusowych, a smak hmmm ciężko opisać ten bukiet… jest to trochę połączenie grejpfrutów z pomarańczami. Za kilka dni pomyślę nad butelkowaniem. Niech poleży jeszcze kilka tygodni i nada się odpowiednio do picia. Oczywiście zawsze 2 butelki przeznaczam do swojej przyszłej biblioteczki, która powoli aczkolwiek sukcesywnie powiększa się z każdym kolejnym miesiącem.
Dzika róża przed dodaniem "klarowin" 22-luty |
Dzika róża po dodaniu "klarowin" 28-luty |
Mam nadzieję, że kolega da popróbować? :))))))))))
OdpowiedzUsuńwitam, wina z dr nie butelkuje się po pół roku od nastawienia, gdyż później jeszcze zrzuca osad :)
OdpowiedzUsuńpozdr
Iza
Dziękuje bardzo za informacje, w takim razie jeszcze postoi sobie:)
OdpowiedzUsuńCzy może mi ktoś powiedzieć, czy butla ma być od razu zakorkowana tym gumowym korkiem ze szklaną rurką? W tej rurce ma być woda? Jak mam to zrobić? Co jaki czas dodawać ten syrop z cukru? Chciałabym zrobić wino z dzikiej róży, ale nigdy tego wcześniej nie robiłam, a w internecie są wskazówki, ale chyba nie dla tak zielonych jak ja.
OdpowiedzUsuńProszę o radę. Robię wino z dzikiej róży wg wspomnianego przepisu, odcedziłam miąższ i dodałam jeszcze cukru, wino intensywnie pracuje od tyg. ale na wierzchu pojawiła się piana.Czy to jest normalne, czy powinnam ściągnąć wino?
OdpowiedzUsuńPiana jest jak najbardziej odpowiednia to sa drożdże które bardzo silnie pracuja :) trzeba poczekać aż ustanie burzliwa fermentacja i wino przecedzić. :)
OdpowiedzUsuńnie chce mi fermentować wino z dzikiej róży brak fermentacji pomocy
OdpowiedzUsuńJak nie pracuje nie było burzliwej fermentacji? warto kupic cukromierz i sprawdzić ewentualnie czy spada ilość cukru po kilku dniach odstępu. A jak nie to należy zrestartować wino zrobić nową matke drożdżową i od nowa :)
OdpowiedzUsuńWe're currently working on in which, but I posess zero timetable to precisely when.
OdpowiedzUsuńMy web page; http://uam.mstu.edu.ru/index.php?title=Участник:SKHEdwina
Very nice post. I definitely apprеciate thiѕ site.
OdpowiedzUsuńΚeеp it uρ!
Also ѵisit my sіte; http://www.sfgate.com/business/prweb/article/V2-Cigs-Review-Authentic-Smoking-Experience-or-4075176.php
Greetingѕ! I know this is κinԁа off tοpіc but I was
OdpowiedzUsuńωondering which blog plаtfогm aгe yοu using for this
wеbsite? I'm getting fed up of Wordpress because I've
hаԁ ρrοblems with hackers and I'm looking at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.
Visit my website; V2 Cigs Reviews
іn which do I obtain thiѕ
OdpowiedzUsuńRevіеw my page :: green smoke promo codes
I have read so many articles about the blogger lovers however this
OdpowiedzUsuńpost is actually a pleasant paragraph, keep
it up.
Feel free to visit my web site; best cardshare provider
Υou really make it seem really easy tοgеtheг ωіth уοur pгesentatiοn but I finԁ this matteгto be actuallу sοmething which
OdpowiedzUsuńI belіeve I might never undеrstаnd.
It kind of feelѕ too complex and еxtrеmely hugye foг me.
I am having a look fогward to your next submit, І will try to get thhe holԁ of
it!
Here іs mу homeρage: bicyclе
гepair stаnd, investor.knoxvilletimes.com,