Wino z Kiwi
nastaw 16 czerwiec
7,6lg kiwi
5kg cukru (obecnie dodałem 2kg gdy będzie zmniejszała się fermentacja dodaje po kilogramie cukru)
1 szklanka herbaty (źródło taniny)
5g kwasku cytrynowego
"Obierz ze skórki i zgnieć owoce, dodaj do nich cukier, wodę i dobrze wymieszaj. Dodaj taniny, pożywki i drożdży winiarskich. Pozostaw na około tydzień, mieszając codziennie. Po tym czasie przecedź zawartość baniaka i przelej płyn do baniaka, niech dokończy fermentację. Nadaje się do picia po około pół rocznym leżakowaniu."
Jedynie mogę dodać iż pachnie bardzo ciekawie :) niestety wino nie będzie miało koloru zielonego, po wyklarowaniu zmieni barwę na kolor słomkowy.
kolor słomkowy ... brzmi tak historycznie;) aczkolwiek chętnie dokonam degustacji , mam nadzieje że będzie tak smaczne jak wino z pomarańczy;)
OdpowiedzUsuń-ch-
Dziś właśnie nastawiłem :)
OdpowiedzUsuńhttp://homevine.blogspot.com/
Witam, mam balon 15 litrowy. Czy ta ilość składników będzie wystarczająca??
OdpowiedzUsuńWarto odwiedzić i przeczytać jeszcze starą stronę wino.old http://old.wino.org.pl/frames/kiwi.htm na której się wzorowałem :)
OdpowiedzUsuńInteresujący pomysł. Jestem ciekawa smaku takiego wina.
OdpowiedzUsuń