fot. Kasia T. http://katya0000.digart.pl/ |
fot. Kasia T. http://katya0000.digart.pl/ |
Do produkcji wina użyłem dymiona o pojemności 15l i następującego przepisu celując w ilość alkoholu ok 15%:
- 3,3 kg dzikiej róży
- 2,5 kg cukru (podzielone na 2 raty)
Ważne!!! Kwasek cytrynowy dodawać na sam koniec, często dr jest już wystarczająco kwaśna i nie trzeba dokwaszać. Dodanie kwasku cytrynowego na samym początku może zepsuć ostateczny smak wina. (max 10g kwasu)
-woda
Osobiście preferuje fermentacje w miazdze, po upływie 3-4 tygodni dokonam 1 zlania czyli w przyszły weekend.
Owoce dr są bardzo niewdzięczne, małe i czyszcząc musimy usunąć dwa końce owocu by nie zniszczyło smaku trunkowi.
Link do mojego starszego wpisu:
http://winiarz.blogspot.com/2011/03/dzika-roza.html#comments
Pomocne linki:
http://old.wino.org.pl/frames/dzika_roza.html
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=22809
http://www.kulturystyka-online.pl/dzika-roza-owoc-swieza-.shtml
http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3%C5%BCa_dzika
Witam,
OdpowiedzUsuńtakże nastawiłem takie winko, z tego samego przepisu. Jednak moje nie wyglądało, nie wygląda i raczej nie będzie tak pomarańczowo.
U mnie to bardziej przypominało ryżowe, mętne, brzydkie. Teraz po zlaniu też nadal nic ciekawego, wygląda na mętne ryżowe. A marzył mi się bursztynowy kolor. W smaku i zapachu czuć tak jakby trawą. Dziwne i brzydkie, może za rok dwa, polepszy się ; )
Hi there, all the time i used to check weblog posts here early in the dawn,
OdpowiedzUsuńsince i like to find out more and more.
Feel free to surf to my weblog: grupa kreatywna
I'm amazed, I must say. Rarely do I encounter a blog that's both educative and engaging, and without
OdpowiedzUsuńa doubt, you've hit the nail on the head. The problem is something which not enough people are speaking intelligently about. Now i'm very happy I found this during my
search for something regarding this.
My blog post :: creative group
Rzadko wyrazam pozytywna opinie na temat artykulow znalezionych w sieci, jednak
OdpowiedzUsuńten - pobija wszystkie.
Odwiedź moją stronkę - Mutant mass